Пещерите Юнган

Пещерите Юнган

Една от най-интересните забележителности на Китай са пещерите Юнган (Yungan Caves). Те показват историята на развитието на будизма от Индия и Средна Азия до Китай. Пикът на това развитие е в крaя на 5-ти и началото на 6-ти век. Това е периодът, през който вярата в Буда започва да се приема от много хора. Оттoгава датират и повечето будистки статуи и храмове, както и будисткото скално изкуство. Разположените в южната част на планина Уджуошен пещери Юнган са включени в списъка на ЮНЕСКО за световно наследство и привличат вясяка година хиляди туристи от цял свят.

Историята на каменните пещери Юнган започва още през 453 г. Тогава започват да се оформят нишите със скулптури, които днес наброяват 252. В края на 6 в. в изсечените в планината пещери вече има над 10 000 будистки статуи. Цялото строителство протича на три етапа, като най-масово е през 5 и 6 в. Това съвпада с периода, през който будизмът в Китай вече е достигнал своя връх.

Особен интерес представлява пещерата, известна под номер 5. В центъра й има огромна статуя на Буда, която мнозина са виждали в документални филми за Китай и будизма, по календари, книги и пощенски картички. Тя достига височина от 17 метра и на коленете на огромния Буда могат да седнат 120 човека. Забележителна е и постройката, която е изградена пред входа на пещерата. Тя е служела за предверие към вътрешността, в която будистите идвали за медитация и за да изпълняват своите заклинателни ритуали.

Макар че е най-малка сред пещерите Юнган, петнайстата пещера също ще събуди интереса Ви. В нея се намират над 10 000 статуи, повечето от които на Буда. Това епричината тя да е кръстена "Пещерата на десетте хиляди буди". Статуите имат най-различни размери, като най-малката достига едва няколко сантиметра.

Голяма част от будистките статуи са направени изобразявайки ежедневните занимания на древните китайци. Показани са хора, които танцуват и свирят на различни инструменти. По това може да се съди как преди векове хората са прекарвали ежедневието си. Високата техника на строителите е призната от специалисти от цял свят, което довежда до включването на обекта през 2001 г. в списъка на ЮНЕСКО за световно наследство.

Юнган

Днес пещерите Юнган са сред основните забележителности в провинция Шенси. Град Датун е станал известен като Скулптурната столица на Китай заради своето богатство от будистки статуи, а пещерите Юнган, Могао и Лунмън са наречени Трите съкровища на пещерното изкуство в Китай.

На пещерите Юнган са посветени много книги, в които можете да получите допълнителна информация за тях, но за да разберете тяхното огромно значение, е най-добре да ги посетите лично, за да усетите мистичната атмосфера, която цари около тях. Това може да направите по всяко време на годината, но за посещение на Китай са препоръчителни пролетните и есенните месеци.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
52
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати