Пещерите Дадзу

Пещери Дадзу

Всеки, който се интересува от културното наследство на Китай или от философията на будизма, конфуцианството или даоизма, е чувал са скалните гравюри в Датонг, Лоян и Дънхуан. Те покриват огромна площ и наистина са едни от най-големите забележителности в страната.

В Окръг Дадзу обаче се намират едно не по-малко интересни скални гравюри, които освен това са много по-запазени. Покриват доста по-малка площ, но заради значимостта си са включени в списъка на ЮНЕСКО за световно наследство под името Пещерите Дадзу (The Dazu Rock Carvings).

Скалните гравюри Дадзу се намират на около 90 км. в западна посока от центъра на град Чунцин. Името им в превод означава "голям крак". Свързано е с легенда, според която върху близките скали е минал Буда и е оставил своя отпечатък. Още от 1961 г. те попадат в списъка на културните паметници на Китайската Народна република, а през 1999 г. са признати и от ЮНЕСКО.

Издълбаните в скалите гравюри включват над 100 000 китайски йероглифи, надписи и цитати, символизиращи искрената вяра в Буда. Ще видите запазили се в много добро състояние над 5000 статуи, разположени по различни склонове на над 75 места.

Дадзу

Според ценителите най-голям интерес предизвикват тези в Бейшан, Баодиншан, Шименшан, Шизуаншан и Наншан. Тук фигурите и релефите не само че са най-много на брой и са най-големи по размер, но са и най-майсторски направени. Богатството на тематични сюжети тук е най-голямо, показващо най-вече хармонията и възможността за съчетаване на будизма, конфуцианството и даоизма.

Въпреки че тези философски течения са доста близки помежду си, между тях има и някои коренно различни схващания за поведението и начина на живот на хората. Скалните скулптури в Дадзу са уникален пример за съчетаването на тези движения и поносимостта на вярващите към различните философски и религиозни схващания.

Тук класическите философски и религиозни движения са в пълна хармония с елементите на народната култура и са направени по изключително разбираем за обикновения човек начин.

Друга причина скалните гравюри в Дадзу да са високо ценени е това, че те доста се различават от изкуството на предходните епохи. Тук може да се проследи развитието на китайското традиционно изкуство, което се характеризира със своите стари традиции.

Скалните гравюри в Дадзу се намират в район, който е познат като "Районът на скалните гравюри", така че лесно ще можете да бъдете упътени, дори и да сте тръгнали на индивидуална екскурзия.

Ако искате да разгледате всички скални гравюри в Дадзу ще трябва да отделите цял ден за тази цел. Ако не разполагате с толкова време е препоръчително да посетите поне гравюрите в Бейшан и Баодиншан.

Цената за входния билет за възрастни е 60 юана за Бейшан и 80 юана за Баодиншан. Предлага се и комбиниран билет на стойност 120 юана. Работното време и за двете места е от 8:00 до 18:30 ч.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4
51
42
31
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати