Pochivka.com»Статии и Новини»Църкви»Параклиса Галарус Оратори

Параклиса Галарус Оратори

Параклиса Галарус Оратори

През последните десетилетия Ирландия все повече се налага като туристическа дестинация. В продължение на векове тя несправедливо е била пренебрегвана от туристите, но днес може да се похвали с нестихващ интерес от страна на гости от цял свят. Хората, които са я открили като място за своя отдих, са привлечени от нея предимно заради красивите природни гледки, древната й история, оживените пъбове и ирландското уиски и бира.

Определено местата, които човек трябва да посети на този зелен остров, са много. Старинни градчета и монументи от отдавна отминали времена могат да се намерят, пръснати из различни краища на Ирландия. Сред най-интересните обекти, криещи в себе си вековна история, е параклисът Галарус Оратори (The Gallarus Oratory), който се явява най-добре запазената ранно християнска църква в Ирландия.

За да се разбере значимостта на Галарус Оратори трябва да се върнем доста назад в историята на този гостоприемен остров. Населението му води произхода си от келтите, които се заселват тук още преди новата ера. Към тях се присъединяват викинги, англичани и шотландци. Християнизирането тук започва много рано, поради което ирландците дотолкова са повлияни в светогледа си от католицизма, колкото малко други държави.

През 5 в. Свети Патрик покръства Ирландия, след което следва период на широкообхватен културен и религиозен подем в страната. Ирландските монаси създават църкви, манастири и храмове от голямо значение на територията на континента. От този период датира и Галарус Оратори. Тя е пример за строителните техники, развити още през неолита.

Параклисът Галарус Оратори е изцяло каменна постройка, която поразява с изчистената си конструкция. По форма често е оприличавана на обърната с дъното нагоре лодка. Камъните на външните й стени са значително по-тънки от тези във вътрешността й с цел да може по-лесно да се оттича водата от честите за Ирландия дъждове.

Въпреки над 1300-та си годишна история паралисът Галарус е в изключително добро състояние. Изключение правят само някои части на покрива му. Макар че през 7 в. хоросанът вече се е използвал в строителството на Ирландия, следи от такъв няма. Камъните са избирани по форма и са напасвани толкова прецизно, оформяйки една изключително стабилна конструкция. Този стил на изграждане е сходен до този, използван в планинските местности на графство Кери в югозападната част на Ирландия.

Интериорът на църквата е прост: една врата и прозорец. Според местната легендата този, който успее да се провре през прозореца, ще може да изкупи всичките си грехове. Въпреки че идеята изглежда доста примамлива, тази мисия е невъзможна. Единствено неголямо дете би могло да се провре през прозореца, тъй като ширината му е 12 см, а височината 18 см.

В близост до параклиса върху натрупани камъни е поставена плоча с кръст. Надписи липсват. Относно името Галарус Оратори съществуват няколко версии. Най-разпространена е тази на археолога Питър Харбисън. Според него произходът на името идва от Gall Aras, което би означавало нещо като "Домът или подслона на чужденците". Това се обяснява със схващането на ирландците, че чужденците са "пилигримите, идващи отвъд полуострова".

Можете да се разходите из Ирландия и да посетите параклиса Галарус Оратори по всяко време на годината, но най-благоприятен е месец юни. Тогава има най-много слънце и най-малко дъждове.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.3
52
41
31
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати