Пещерите Канго

Пещери Канго

Африка е известна сред любителите на археологията и на пещерното дело с това, че тук са открити следи от първите хора. Повечето от разкопките се намират на територията на Южна Африка и те служат за доказателство, че предшествениците на днешните хора за първи път са се появили по тези земи.

Най-силно впечатление правят пещерните рисунки и предмети, открити в пещерите, които преди хилядолетия хората са използвали за скривалища. Има и такива пещери, които просто поразяват с красотата си дръзналите да ги посетят.

От особен интерес за всички любители на пещерното дело представляват пещерите Канго (The Cango Caves), намиращи се край южноафриканския Гардън Роут. Те са една от най-посещаваните забележителности в цяла Южна Африка и причините за това не са малко.

Пещерите Канго представляват цяла пещерна система, простираща се на повече от 5 километра. Най голямата подземна зала е с дължина 300 метра и височина 16 метра. Открити са през 1780 г. от овчар, който съвсем случайно минавал от тук.

Пещери Канго, Африка

Заедно със своя работодател и група други работници той влезнал по-навътре и попаднал на зала с височина от 15 м. и дължина от 100 м. Гледката, която се разкрила пред тях била наистина неописуема. Красиви сталагмити и сталактити окрасявали пещерата, придавайки ѝ неземен пейзаж.

Пещерите Канго са се образували преди повече от 150 000 години. Странните калцитини образувания са се оформили от капещата вода, която е прониквала през пукнатините. Тази приказна страна от варовик е останала в продължениe на хилядолетия неоткрита от хората, съхранявайки своя напълно девствен вид.

С пещерите Канго са свързани и няколко нелепи инцидента, като може би най-интересният е случаят, в който през 2007 г. жена с наднормено тегло, остава заклещена в Тунела на любовта за 10 часа навръх Нова година, оставяйки след себе си още 22-ма туристи, които са принудени да чакат заедно с нея спасителните екипи.

Въпреки че жената била многократно предупредена, че разстоянието в тунела не би могло да бъде преминато от нея, тя все пак решила да изпробва късмета си, а хората, отговарящи за пътешествието из недрата на пещерата, не посмели да я разубеждават повече заради риск от оплакване в дискриминация. В операцията по отклещването се включили няколко медицински екип и един хеликоптер.

Жената е спасена след използването на течен парафин, а на друга жена, която страдала от диабет, но се налагало да чака с останалите туристи, докато дойдат спасителните екипи, е даден инсулин, с което случаят остава с щастлив завършек.

Днес пещерите Канго са сред най-посещаваните туристически обекти в планина Свартберг. Всяка зала има собствено име и е добре да предприемете разходката си с гид, който подробно да Ви обяснява значимостта на всяка гледка, на която се натъквате. Особено поразяващи с красотата си са залите "Стая на дъгата", "Кристалната гора", "Тронната зала" и "Сватбената зала".

Можете да посетите пещерите Канго по всяко време на годината, но имайте предвид, че в тях е доста студено, поради което топлите дрехи са задължителни.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4
50
42
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати