Pochivka.com»Статии и Новини»Пещери»Пещерите на Кумран

Пещерите на Кумран

Rosi TrifonovaRosi Trifonova
Администратор
2k
Пещерите Кумран

Пещерите на Кумран (Caves of Qumran) се издигат на 300 метра над нивото на Мъртво море и са известни като мястото, където са открити Кумранските ръкописи. Кумран е наименованието на долината, която се намира в днешна Палестина. Тя представлява легло на поток северозападно от Мъртво море , на изток от Йерусалим. Пещерите Кумран са разположени край северозапдните брегове на Мъртво море , като се намират на два километра от него и на 12 километра южно от Ерихон. В тази местност се намират и развалините на древното селище Кумран. По новият път от Йерусалим, до историческата местност може да се стигне за 40 минути с кола.

Популярността на пещерите Кумран идва с откритите свитъци, които представляват най-старите намерени досега библейски текстове. През 1947 г. арабски пастир попаднал случайно на пергаментови свитъци с ръкописи на древноеврейски език на Стария Завет, докато търсел своята изгубена коза. В една от Пещерите на Кумран, дълга 8 м., широка 2 м., и висока ок. 3 м., той открива 8 напълно запазени и запечатани делви, които пазят свещените текстове.

Пещерите Кумран

След няколко месеца бедуинът успявл да продаде находката си за 250 долара на архиепископа на Сирийската православна църква Атанасий. Опитите му да разчете свитъците, намерени в пещерата на Кумран са напълно безуспешни. След около една година, при срещата си с д-р Тревър той разбира, какво действително е откупил от бедуина, както и цената на тази придобивката. След това израелското правителство откупува ръкописите за един милион долара.

С откриването на свитъците в пещерата на Кумран е направено най-голямото археологическо откритие на 20 век. В продължение на няколко години археолозите откриват 11 пещери, в които намират над 900 ръкописни документа. Документите, открити в Кумран, са написани предимно на кожа, има и няколко на пергамент, но един свитък коренно се различава от останалите. Той е открит през 1952 г. в дъното на условно наречената пещера номер 3. Изработен е изцяло от мед, състоящ се от две отделни медни парчета.

Не съдържащ библейски текст, написан на език, който не се среща в нито един от другите свитъци, текстът се оказва цяла мистерия. Оказва се, че този свитък, открит в пещерата Кумран, е карта на най-голямото укрито съкровище в света. Тя съдържа 63 места, където са скрити невероятни съкровища от злато и сребро.

Известни още като Свитъци от Мъртво море или Кумрански ръкописи всъщност се състоят от десетки късчета от изсъхнал папирус, които съдържат в крайно фрагментиран вид всички Старозаветни книги, без Книга Естир. Доста небиблейски свитъци също са открити в Пещерите на Кумран.

Според специалистите, това огромно съкровище в Кумран е завещано от есеите, които са били неголяма секта в тогавашния юдаизъм. Най-вероятно свитъците са част от тяхната библиотеката. Смята се също, че есеите са населявали Кумран от средата на 2 век пр.н.е до превземането на Йерусалим от римляните през 68 г. В Кумран есеите очаквали скорошното настъпване на новата ера, в която ще се яви Давидовият Месия - пророк като Мойсей и свещеник от Аароновото потомство.

Откриването на ръкописите от Мъртво море в Пещерите на Кумран между 1947 и 1956 г. е събитие, което открива нова епоха за изучаване на Библията, ранния следбиблейски юдаизъм и началото на християнството. Написани на еврейски и арамейски език и датиращи от 200 г. пр. н.е., Кумранските ръкописи позволяват революционен поглед към развитието на еврейската и като цяло на християнската религиозна мисъл.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4
51
40
31
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати