Мостът Пон Сен-Бенезе

30.04.2011

Мостът Пон Сен-Бенезе (Pont Saint-Benezet) е исторически културен паметник във френския град Авиньон. Ако помните популярната от детството ни песничка „На моста на Авиньон танцуват в кръг…”, лесно ще се сетите за каменния мост, върху който танцуват децата – именно Сейнт Бенезе. Известен още като Pont d'Avignon, този мост е удивителна средновековна конструкция, която някога е свързвала двата бряга на река Рона в тази част на Южна Франция.

Пон Сен-Бенезе свързвал първоначално Авиньон и общината Вилньов ле Авиньон (Villeneuve-lès-Avignon) на левия бряг на реката. Построен между 1171 и 1185 година, като първоначалната му дължина от около 900 метра. Последвалите наводнения и предизвиканите от тях разрушения налагат мостът Сен-Бенезе да бъде реставриран на няколко пъти. В хода на историята разрушените му каменни арки са заменени с нестабилни дървени конструкции.

Мостът Пон Сен-Бенезе

През 1668 година едно голямо наводнение помита значителна част от конструкцията на моста и той най-накрая е окончателно изведен от употреба. В следващите години и векове никои не се грижи да възстанови моста и в крайна сметка днес са останали едва четири от първоначалните двадесет и две красиви каменни арки на Сен-Бенезе.

Една легенда разказва за построяването на моста в началото на 12 век. Тогава млад овчар, който бил родом от (Vivarais), дочул мистериозен глас, който му наредил да отиде в Авиньон и да построи мост над река Рона. Така и станало – ръководейки се от един небесен ангел овчарят стигнал до френския град. Първоначално жителите на града не били склонни да повярват на думите му.

За да им докаже божията намеса в цялата работа, той преместил един огромен камък по целия път до Рона. В действителност Бенезе бил реална фигура, а не легендарен персонаж. Той умира през 1184 г. - година преди завършването на моста и не успява да види окончателно готов плодът на неговата мисия. След смъртта си Бенезе бил обявен за светец и бил погребан в специално построен върху моста параклис, построен от местните лодкари, чиито патрон бил Свети Никола.

Строителството на Пон Сен-Бенезе отнема 14 години и със своите 900 метра се счита за един от най-дългите мостове през Средновековието. Бил построен по образец на мостовете от древен Рим, а арките му били с просвет между 20 и 25 метра, макар и ширината му да е сравнително неголяма. В онова време Пон Сен-Бенезе бил единственият мост над Рона между Средиземноморието и Лион. Бирниците събирали данъци и такси върху стоките, които трябвало да бъдат пренесени отвъд моста.

Днес четирите оцелели арки на средновековната конструкция са в близост до Стария град на Авиньон, а там е преместен и параклисът на Свети Никола.

4.5
Общо 6 гласували
5 3
4 3
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати