Улица Ломбард в Сан Франциско

11.10.2011
Улица Ломбард в Сан Франциско

Улица Ломбард (Lombard Street) е една от най-известните улици в света. Тя се намира в Сан Франциско, Калифорния.

Улица Ломбард е известна със своето стръмно изкачване в участъка, който e еднопосочен, намира се на така наречения Руски Хълм (Russian Hill) и изключително острите си завои, които са осем на брой. Тези завои се намират в отсечката между улица Хайд (Hyde Street) и улица Ливънуърт (Leavenworth Street).

Туристите, които посещават Сан Франциско, винаги биват отвеждани от екскурзоводите на улица Ломбард. Жителите на Сан Франциско с гордост наричат тази улица най-кривата и стръмна улица в целия свят.

Тази улица е една от главните забележителности на красивия град. Казват, че жителите на Сан Франциско имат един израз, който употребяват, когато искат да кажат, че някой е с наистина невероятни възможности. Те казват, че такъв човек е в състояние дори да изправи завоите на улица Ломбард и да я превърне в права отсечка. Този израз трудно може да бъде разбран, ако никога не сте били на тази уникална улица, която се вие като истинска змия.

Ако погледнете улица Ломбард, тя прилича на серпантина, но не такава, която обикаля планината а серпантина, която по странен начин се спуска от планината. Осемте прочути завоя на улица Ломбард се намират почти под прав ъгъл спрямо хълма, който е под ъгъл от двадесет и седем градуса.

Сан Франциско - Улица Ломбард

Обяснението за избора на тази странна форма на улицата е съвсем просто, той е бил наложителен от чисто практически съображения. През двадесетте години на XX век хората, които живеели на улица Ломбард, искали да са като съседите си от другите улици и решили да си купят автомобили.

Улицата обаче, която се спускала от хълма, била прекалено стръмна и проектантите преценили, че прякото спускане би било прекалено опасно както за водачите на автомобилите, така и за пешеходците, които се опитват да пресичат улицата, докато колите се движат по нея. Тогава се стигнало до решението улица Ломбард да се превърне в серпантина, като по този начин наклонът на улицата бил намален до далеч по-поносимия за водачите и пешеходците шестнадесетградусов ъгъл.

Улица Ломбард

След като улицата придобила настоящия си вид, имотите, които преди това се продавали на доста по-ниски цени заради стръмния терен, вече стрували значително по-скъпо заради достъпността на улицата.

Неотдавна улица Ломбард е щяла да бъде затворена за автомобили, но след това се е стигнало до решението да се забрани двупосочното движение, както и паркирането на самата улица, тъй като то затруднява движението. В момента върху извития участък на улицата, който е покрит с червена настилка и се вие нагоре в продължение на четиристотин метра, е разрешено само движението отгоре надолу с ограничение на скоростта на автомобила от осем километра в час, за да не се стига до пътно-транспортни инциденти.

Самата улица Ломбард е популярна не само с това, че е извита и стръмна, но и с това, че е изключително красива. От двете страни на улицата се издигат разноцветни къщи с разкошни градини, подредени дървета и храсти. Зеленината се съчетава много ефектно с червената настилка на пътя и превръща улицата в приказна картина.

На практика улица Ломбард не е най-стръмната улица нито в света, нито в самия Сан Франциско, който е разположен върху четиридесет и осем хълма. Но тя е наистина уникална като разположение и като красива гледка, макар да създава доста неудобства на движещите се по нея автомобили и пешеходци.

Улицата е популярна до такава степен, че е използвана в различни видове изкуство. През 1958 г. Прочутият режисьор Алфред Хичкок избира улица Ломбард за снимките на част от филма си Vertigo. Елементи от улица Ломбард са включени в популярната видеоигра GTA, като са изрисувани в най-малките подробности.

4.3
Общо 4 гласували
5 2
4 1
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати