Национален монумент пещерата Ръсел

11.10.2011
Национален монумент пещерата Ръсел

Националният монумент пещерата Ръсел (Russell Cave national monument) се намира в Бриджпорт, Алабама (Bridgeport, Alabama). Пещерата Ръсел е национален монумент от 1961 година и това е прието с указ, подписан от президента Джон Ф. Кенеди.

Триста и десет акра са дарени от Националното географско общество заради изключителната историческа и археологическа стойност на това място.

Входът към пещерата е бил използван от праисторическите хора за подслон преди около десет хиляди години. Това място имало всички удобства, които можели да си позволят хората от онази далечна епоха.

Вятърът не успявал да влезе в пещерата и във вътрешността й се поддържала достатъчно висока температура, за да могат хората да обитават мястото. През лятото пък пещерата служела за убежище от горещините, защото в нея било приятно хладно. Скалата, в която е издълбана пещерата Ръсел, се е сформирала преди повече от триста милиона години на дъното на море, което по онова време е покривало целия район. След като морето се отдръпнало, водата се просмукала през варовиковите образувания и така оформила огромно количество пещери и тунели.

Пещерата има два входа. Срутването на част от тавана на пещерата вдигнало нивото на пода от дясната страна на пещерата и така я направила по-удобна за обитаване от хората. За съжаление свличанията и наводненията са отнесли голяма част от това, което би могло да служи като свидетелство за живота на хората, обитавали пещерата преди много хиляди години. Близо до входа на пещерата има поточе, което отпреди хиляди години е доставяло прясна вода за обитателите й. То влиза в пещерата и след като премине миля и половина, се влива в Потока на Вдовицата и в река Тенеси.

Многото растения, които растат около пещерата, са били полезни за хората, които се хранели с тяха и правели от клоните им инструменти. Те събирали ядки, изравяли сладки корени и събирали различни по вид диви плодове. Имало достатъчно растителност, така че обитателите на пещерата дори си правели запаси за зимата, които използвали, за да поддържат добро здраве на всички в семейството и в студените месеци.

Пещерата Ръсел в САЩ

Праисторическите хора се хранели и с животинските видове, които обитавали района, а от кокалите им правели различни по предназначение инструменти. С варовиковите камъни те правели върхове на ловните си оръжия. Те ловували животни, които и днес обитават региона – елени, пуйки, мечки, катерици, миещи мечки, костенурки. Археолозите намират тук доказателства за обитаването на пещерата от различни видове култури – палео-културата, куртарата удленд и мисисипската култура. Най-вероятно американските индианци са живели в района поне две хиляди години.

След това обаче ново рухване на тавана на пещерата повдигнало нивото на пода до такава степен, че потокът, който се вливал в нея, я направил необитаема. Хиляда години преди европейците да пристигнат на това място през шестнадесети век, пещерата била използвана най-вече за място, където ловците се криели от лошото време и преспивали.

На територията на пещерата са открити погребаните останки на двадесет и четирима души, сред които деца и жени на петдесет години. Останките показват, че хората, които обитавали пещерата, били ниски на ръст и с доста развити мускули. В пещерата Ръсел са открити също така и свидетелства за създаване на глинени съдове, направени преди около две хиляди години, а също така са открити лъкове и стрели.

3.5
Общо 2 гласували
5 0
4 1
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати