Национален монумент Тузигут

22.08.2011
Национален монумент Тузигут

Националният монумент Тузигут (Tuzigoot national monument) се намира източно от Кларкдейл, Аризона (Clarkdale, Arizona). На езика на западните апачи (Western Apache) думата звучи като (Tu Digiz) и означава лъкатушеща вода.

Монументът представлява руини на древните пуебло (pueblo), които изграждали домовете си във варовиковите и пясъчните образувания. Те се намират над реката Верде (Verde River) и представляват сто и десет стаи. Те са изградени от Синагуа (Sinagua) между 1125-тата и 1400-тната година от новата ера.

Руините са разположени така, сякаш са на два и на три етажа.

Тузигут са едни от най-добре запазените руини на Синагуа в равнината Верде (Verde Valley). Земята, на която се простира монументът, е била собственост на компанията United Verde/Phelps Dodge, която е продала на Явапай Каунти (Yavapai County) за един долар, за да може археологическите разкопки да продължавата. Явапай Каунти дарила земята на федералното правителство (Federal Government).

Тузигут е бил изровен през периода от 1933 до 1935 година от Луис Кейуд (Louis Caywood) и Едуард Спайсър (Edward Spicer) от университета на Аризона. През 1936 година руините са били подготвени за посещение от публика, заради което били построени центъра за посетители, както и музей.

Франклин Рузвелт (Franklin Roosevelt) е обявил руините на Тузигут за национален монумент на Съединените щати през 1939 година.

Руините на Тузигут

Племето Синагуа се занимавало със земеделие и разменяло стоки и храна във вид на търговия на разстояние от хиляди мили. В днешно време местността е с условия, близкти до тези в пустинята. Но по времето, когато европейците са пристигнали в долината Верде в края на шестнадесети век, те открили условия за живот, които коренно се различавали от съвременните.

Тогава местността била с климат като в тропиците и имало голям брой растения, които служели на Синагуа за прехрана. Плодородната земя привличала много видове животни и птици, които също служели за прехрана на племето Синагуа.

Единственото място, където днес могат да се наблюдават условия на живот, близки до тези от онези времена, са в местността Таваски (Tavasci), което е кръстено на фамилия пионери, които взимали земята под аренда от минната компания, която я владеела, за да се занимават с производство на мляко.

На това място това семейство отглеждало добитък, а днес тази земя е с много вода, за което са помогнали и бобрите. В тази местност има много различни видове птици. Местността е пълна с птици, които са черни, но са с червени криле. Във водата живеят риби, жаби и водни костенурки. В калта живеят различни видове охлюви и ларви, които се хранят с отпадъци от по-едри животни. Местността е с много природни ресурси, което осигурява добър живот за растенията и животните, които обитават тук. В Аризона местонста Таваски е изключително ценна, тъй като там има голямо количество вода.

4
Общо 4 гласували
5 2
4 0
3 2
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати