Национален монумент Чирикахуа

15.10.2011

Националният монумент Чирикахуа (Chiricahua) се намира в планините Чирикахуа и е прочут в цял свят със специфичните си скални формации, които се издигат високо нагоре. Монументът се намира близо до Уилкокс (Willcox), Аризона.

Тук се намира онова, което е останало след изригване на вулкан, който е разтърсил из основи региона преди около двадесет и седем милиона години. Това изригване е известно като изригването на Търки Крийк Калдера (Turkey Creek Caldera).

Национален монумент Чирикахуа

След като вулканът изригнал, околностите се покрили с огромно количество вулканична пепел. Тя съдържала силиций, който при втвърдяването на масата се превърнал в странна маса, която ерозирала до формата, която е позната на туристите, които пристигат тук от цял свят.

Националният монумент Чирикахуа е създаден през 1924 година. Туристите са прехласнати от гледката на едни от най-красивите скални образувания, които могат да се видят.

Пътят, който води до скалите, позволява само придвижване пеша, достъпът на моторни превозни средства е ограничен.

В местността пристигат много хора, които искат не само да се насладят на гледката, но и да използват прочутите трасета за катерене. Националният монумент Чирикахуа се простира на над единадесет хиляди акра площ. Историческата местност Далечното Ранчо (Faraway Ranch) показва на посетителите начина, по който са живеели тук преди много години обитателите на местността.

На осми май 2011 година гигантски пожар се разгорял откъм източната част на планините Чирикахуа и продължил да напредва, докато в началото на юни не достигнал националния монумент Чирикахуа. Пожарът изпепелил югоизточния край на парка. След оценка на щетите, причинени от пожара, известен като Хорсшу Ту (Horseshoe Two Fire), се оказало, че пламъците са изпепелили двеста двадесет и три хиляди акра в планините Чирикахуа.

За щастие нито една от скалните структури на територията на националния монумент Чирикахуа не пострадала от пожара. Въпреки че пожарът е изпепелил голяма част от зеленината на територията на парка, има много места, които са зелени и се намират източници на вода. Според специалистите ефектът от пожара тепърва ще се увеличава. Затова посетителите са насочвани от служителите на парка как и от какво да се пазят.

Национален монумент Чирикахуа в Аризона, САЩ

На територията на националния монумент Чирикахуа има невероятни птици и животни. Видовете, които обитават зелените поляни, а също и онези, които обитават пустинята, намират в планините Чирикахуа свой общ дом. Западната кутийчеста костенурка (western box turtle) се чувства идеално на територията на националния монумент. Черната мечка и белоопашатият елен се разхождат необезпокоявани на територията на монумента.

Скалните формации са перфектно място за змии и затова скалната гърмяща змия предпочита националния монумент Чирикахуа пред много други места. Пуяковият лешояд създава гнездата си върху скалните образувания. Обилното количество вода създава прекрасни условия за живот за тигровите саламандри.

Лисичата катерица е често срещана на територията на монумента Чирикахуа. Мигриращите птици преминават през района, когато се опитват да избягат от ветровитите места в Мексико (Mexico). Има и много видове птици, които остават на територията на монумента по различно време на годината.

Общо около двеста вида птици обитават по различно време на годината територията на монумента. Уникалното географско разположение на монумента го прави идеален за обитаване от над седемдесет вида бозайници, четиридесет и шест вида рептилии и безбройно количество различни по вид и големина насекоми.

4
Общо 3 гласували
5 1
4 1
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати