Национален монумент Гранд Стеъркейз Ескаланте

26.08.2011
Гранд Стеъркейз Ескаланте

Националният монумент Гранд Стеъркейз Ескаланте (Grand Staircase-Escalante) се разпростира на площ от почти два милиона акра в южна Юта в САЩ. На територията на монумента Гранд Стеъркейз Ескаланте са разположени три основни региона – това са Гранд Стеъркейз (Grand Staircase), платото Кайпароуитс (Kaiparowits Plateau) и каньоните на Ескаланте (Escalante). Районът е обявен за национален монумент на Съединените Щати от президента Бил Клинтън (Bill Clinton) през 1996 година.

Районът на монумента се простира от градовете Глендейл и Кейнъб (Glendale and Kanab) до градовете Ескаланте и Боулдър (Escalante and Boulder). В западната част на монумента се простира платото Паунсаунгънт (Paunsaugunt Plateau) и през него минава река Парая (Paria River).

Националният монумент Гранд Стеъркейз Ескаланте е от важно историческо и геологическо значение и е от интерес за палеонтолозите. Гранд Стеъркейз Ескаланте е геологическа формация, която се е оформила в продължение на дълги години. Тя е невероятно красива и представлява разноцветни стръмни скали, плата и каньони.

Трите района – Гранд Стеъркейз, платото Кайпароуитс и каньоните на Ескаланте се отличават с изключително трудния за преодоляване терен. Човешки крак рядко е стъпвал по тези места през древните времена. Но имало някои търсачи на силни усещания и приключения, които били привлечени от красотата на този район.

Терасите, които формират Гранд Стеъркейз – голямата стълба, блестят в различните цветове на спектъра като се започне от сиво и се стигне до яркорозово и яркооранжево. Тези великолепни природни образувания са тук отпреди двеста милиона години.

Национален Паметник Гранд Стеъркейз Ескаланте в САЩ

Яркооранжевите склонове съдържат голямо количество вкаменелости на риби и на ранни динозаври, живели през периода Триас (Triassic Period). Стройна редица скали, известна като Белите склонове (White Cliffs) е съставена най-вече от пясъчни дюни от времето на периода Юра (Jurassic), както и от пясъчни дюни, които са се втвърдили до пясъчниците на Навахите (Navajo).

Над Белите склонове се извисяват Сивите скали представя далеч по-меки породи. Тук има и вкаменелости от морски обитатели – намират се морски раковини, зъби от акули и други риби и морски животни. На върха на Гранд Стеъркейз се извисяват варовиковите Розови Скали, които са изваяни от водите на древни водоеми и в момента са разположени предимно на територията на Националния парк Брайс Каньон (Bryce Canyon).

Река Парая и нейните великолепни извивки са издълбали територията и са оформили изолирани долини и тесни каньони. Най-високата част на националния монумент е платото Кайпароуитс. Високо от въздуха платото се вижда като огромен зелено-сив триъгълник, който се простира чак до езерото Пауъл (Lake Powell) и платото Парая (Paria Plateau).

Изпълнените с вкаменелости скали на платото Кайпароуитс съдържат невероятна колекция от древни животни. Платото Кайпароуитс изобилства от каньони и потоци. На територията на платото има великолепни върхове. Платото Кайпароуитс е дом за много диви животни и птици, сред които седемдесет вида хищници.

Дългите четиридесет и две мили Прави скали се простират до планината Фифтимайл (Fiftymile). Това място е смятано за едно от най-самотните и изолирани места в целия свят. На територията на монумента тече прекрасната река Ескаланте (Escalante River), която е създала изумително красиви каньони. Ландшафтът в тези сухи места е създаден от водата.

5
Общо 4 гласували
5 4
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати