Национален монумент Скалните жилища Джила

26.08.2011
Скалните жилища в Джила

Националният монумент Скалните жилища Джила (Gila Cliff Dwellings National Monument) се намира в девствената област Джила (Gila) на територията на Ню Мексико. Тази местност е първата, обявена за национална девствена област (The Nation's First Wilderness Area).

Националният монумент се простира на площ от тридесет и три акра и се намира на седем хиляди и триста стъпки над морското равнище. Националният монумент Скалните жилища Джила е получил статут на национален монумент през 1907 година от президента Теодор Рузвелт.

Скалните жилища Джила са били изградени през тринадесети век от хора, известни като Моголони (Mogollons). Те оформили стените на жилищата си, като използвали природните пещери. Древните строители използвали материал за слепване на каменните парчета и по него още личат отпечатъци от дланите им. Самата скала е създадена от изригване на вулкан.

Хората от културата Моголон са живели в тези скални жилища от 1275 до 1300 година. Това е единственото място, където има запазени исторически свидетелства за хората от културата Моголон. Археолозите са открили четиридесет и шест стаи в общо пет пещери. Те са били обитавани от десетина до петнадесет семейства. Не е известно защо внезапно скалните жилища са били изоставени от обитателите им.

Скалните жилища били идеално място за подслон, тъй като наоколо имало доста дървета и скалите били предпочитано място, където можело да се намери укритие от капризите на времето. Дървата, които са открити на територията на скалните жилища, са отсечени от древните им обитатели през 1276 година.

Индиански пещерни жилища в Джила

Първият европеец, който видял красотата на скалните жилища Джила, бил емигрантът Хенри Ейлман (Henry Ailman). През 1878 година той живеел в Силвър Сити (Silver City). Заедно със свои приятели той решил да си направи дълга разходка и попаднал на изумителното откритие.

През последвалите години много туристи посещавали жилищата на древните. Мястото станало любимо на много хора и през 1890 година братята Хил (Hill brothers) изградили курорст до близките горещи извори Джила.

Братята Хил предлагали на гостите си разходка до великолепните скални жилища Джила, които били разположени в близост до курорта. През 1906 година излязло решение за регулацията на праисторическите паметници. Така се появили националните монументи.

Скалните жилища Джила имали остра нужда от получаване на статут на национален монумент, за да могат да бъдат опазени от вандализъм и постоянните набези на ловци за праисторически ценности, останали от древните строители на жилищата.

Няколко мумифицирани тела били намерени в скалните жилища, но повечето от тях изчезнали в колекциите на частни лица. През 1912 година било открито погребение и мумията, извлечена от гроба, била наречена Зеке (Zeke). Мумифицираното тяло принадлежало на дете. Това откритие привлякло огромно количество туристи към монумента.

На територията на монумента са разположени музей и посетителски център. В музея се намират артефакти, открити в скалните жилища. Сред най-интересните артефакти, изложени в музея, са гривна от раковини, която е била препродавана многократно през годините и най-накрая отново се е върнала там, откъдето е взета.

5
Общо 2 гласували
5 2
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати