Асклепион

07.12.2012
Асклепион

Асклепион е храм на изцелението и е уникален с това, че като лечебен център наподобява съвременните физиотерапевтични клиники.

Той се намира в гр. Пергамон - древеногръцки град, намиращ се в днешна Турция, разположен на хълм северно от река Бакърчай, близо до град Бергама.

Лечебницата Асклепион е позната в цял свят, тъй като е била от най-известните оздравителни центрове в древността и първа по рода си. Тя е построена през 4 в. пр. н .е., но достига своя възход през римския период.

Храмът носи името Асклепион, тъй като е посветен на Бога-Лечител Асклепий (Ескулап в римската митология).

Според древногръцката митология, Асклепий - син на Аполон и на нимфата Коронида, бил известен лекар. Заподозрял жена си в изневяра Аполон убива бременната тогава Коронида и изважда бебето (Асклепий) от корема на мъртвата си жена.

Асклепий

Когато синът на Аполон става достатъчно голям, той го праща да се изучава при кентавъра Хирон, който го научава на тайните на лечителството. Смята се, че Атина дава на Асклепий да пие от кръвта на Медуза Горгона, която имала магически сили.

Ако човек отпиел от лявата страна на горгоната, той щял да умре, а кръвта, капеща от дясната й страна, връщала мъртъвците към живот. Асклепий пил от дясната страна и така придобил невероятни лечебни сили. Колкото повече минавало времето, толкова по – мъдър ставал той.

Черпейки знанията си от природата, той помагал на всички хора с голяма доброта, докато най – накрая започнал да лекува не само болни, но и да възкресява мъртви. Хадес, Богът на подземното царство, видял че земята не му изпраща вече души и много се ядосал.

Останки на Асклепион

Отлетял колесницата со до Олимп, за да се срещне със Зевс. Разбирайки какво се случва, Зевс се ядосал и убил Асклепий с мълния, направена от циклопите. Така нямало да се нарушава равенството по земята.

Смята се, че именно от тази история и от изградения храм до нас е стигнал символът на медицината- змията. Асклепий се прекланял пред тези същества заради способността им да се "самообновяват", сваляйки кожата си. Станал вече един от боговете на Олимп заради лечителните си способности, Асклепий е изобразяван като брадат мъж, в разцвета на силите си, държейки в ръката си жезъл, около който има обвита змия. Именно от там произлиза и символът на медицината, който виждаме редовно по табелите на аптеките - чаша с увити около нея една или две змии.

Самият Асклепион заема огромна територия, включваща освен храма и амфитеатър, библиотека, многобройни бани и др. Античните гърци са смятали, че когато човек е болен, това не се отразява само на физическото му състояние, но и на душевното. Освен с традиционните за онова време лечебни билки, мед, минерална вода и други илачи, пациентите са лекувани и с молитви, гледане на театър, четене и разходки.

Входът на Асклепион изпъква с изобразените на него релефни змии. Над него е имало надпис: "В името на боговете, на смъртта се забранява да влиза тук"

Днес Асклепион продължава да ни впечатлява, а в амфитеатъра ежегодно се провеждат музикални фестивали.

4
Общо 3 гласували
5 1
4 1
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати