Пустинята Мохаве

31.01.2013
Пустинята Мохаве

Пустинята Мохаве (Mojave) е наречена на името на едноименното племе, което обитавало преди векове тази местност. Пустинята Мохаве заема част от няколко американски щата – Невада (Nevada), Калифорния (California), Аризона (Arizona) и Юта (Utah). Пустинята Мохаве заема голяма част от северозападната територия на САЩ.

Пустинята се простира на територия от 35 000 квадратни километра. На юг от пустинята Мохаве се намира пустиня Сонора (Sonoran). Границите на пустинята лесно могат да се видят, тъй като тя е заобиколена отвсякъде от обширни територии с дървета, известни като дърветата на Джошуа (Joshua).

Освен дърветата, границите на пустинята Мохаве бележат и планински възвишения. В пустинята Мохаве, въпреки екстремните климатични условия, живеят над 1600 вида растения, някои от които са ендемични – не се срещат на друго място по света.

Пустинята Мохаве, Невада

На територията на пустинята Мохаве има много големи градове – най-големите от тях са Лас Вегас (Las Vegas), Викторвил (Victorville), Ланкастър (Lancaster) и Хендерсън (Henderson).

В пустинята Мохаве има повече валежи, отколкото в пустинята Сонора. В пустинята Мохаве се намира и най-горещата точка на континента, известна като Долината на смъртта. Ключов водоизточник за пустинята е реката Мохаве.

В пустинята Мохаве има много призрачни градове, които са били изоставени от жителите си и днес са се превърнали в туристическа атракция. Пясъчните дюни на призрачния град Келсо (Kelso) са една от атракциите на пустинята Мохаве. Град Келсо бил изоставен от жителите си, след като пътят, който минавал през града, бил забравен заради построяването на нова магистрала.

Път в пустинята Мохаве

Един от най-известните призрачни градове в пустинята Мохаве е град Баларат (Ballarat). В него имало 7 клуба и едно училище. През 1917 година градът е бил изоставен напълно и днес туристите могат да разгледат домовете на жителите му и някои заведения, които донякъде са се запазили. Град Боди е известен с това, че е бил построен изцяло за златотърсачите, които са искали да се разтоварят след тежките работни дни. Затова в града е нямало дори църкви, той е бил посветен изцяло на развлеченията.

Град Боди (Bodie) е друг известен призрачен град. В него са живеели златотърсачи. В града е имало над 10 000 души, но днес той само напомня за някогашния разцвет на това селище. Боди е известен като златния призрачен град, а градът, известен като сребърният призрачен град, е Калико (Calico). До тези наименования се стигнало, след като имало дълъг спор кой град има по-голям шанс да бъде наречен най-великият призрачен град на пустинята Мохаве.

Пустинята Мохаве е прочута с телефонната си будка, която обаче е била демонтирана през 2000 година. През 1960 година тази телефонна будка била монтирана на 24 километра то най-близкия път. Тя се използвала от учени, които изследвали местността. Постепенно будката станала популярна атракция и много туристи пристигали, за да я видят. Това допринесло за унищожаването на екосистемата в местността, където се намирала будката, затова се наложило да я демонтират.

4
Общо гласували: 5
5 2
4 1
3 2
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати