Скални рисунки в пещерата Вал Камоника

21.05.2013
Скални рисунки в пещерата Вал Камоника

Пещера Вал Камоника (Rock Drawings in Valcamonica) се намира в едноименната долина, разположена в нискоалпийския регион на Ломбардия, Италия. В нея са намерени повече от 30 000 скални рисунки, оставени от древното племе камуни, появило се в историята ни преди около 16 г. пр. н. е.

Предполага се, че множеството завещани ни скални рисунки и гравюри датират от около 8000 г. пр. н. е. Заради историческата им стойност и добре запазеният им вид, скалните рисунки в пещера Вал Калмоника са включени през 1979 г. в списъка на ЮНЕСКО за световно наследство.

Името на красивата долина и криещата се в нея пещера произхожда от древното племе камуни, което след покоряването от римляните губи своята независимост. Доказано е обаче, че скалните рисунки датират от около 8000 г. пр. н. е., което е доста преди камуните да бъдат асимилирани.

Самите рисунки са направени с каменни инструменти или със специално изработени сечива от рог или кост (включително и слонова кост), с които са правели резкѝ, повечето от които само на повърхността на скалата, макар че има и такива, които достигат дълбочина от няколко сантиметра. Използвани са и различни бои от естествени материали, но цветовете на рисунките днес почти не се различават.

Според учените камуните са били поклонници на слънцето, тъй като в скалните рисунки присъства на няколко места един и същ мотив, изобразяващ молещ се човек, застанал пред диск, за който се предполага, че изобразява слънцето. Освен култа към слънцето, който е основен за камуните, има и второстепенни култове.

Предполага се, че хората от древното племе приемали самото гравиране на пещерата за вид молитва, която да им осигури милост от свръхестествените сили, както и икономически и социален разцвет на племето.

Скални рисунки Вал Камоника

С изобразяването на рисунки, показващи военни действия, те са се надявали да побеждават враговете си. Когато са рисували оран, са молели своите богове за богата реколта, а при изобразяването на животни са се надявали на богати пасища.

Според направените анализи от учените камуните са имали изградена цялостна икономика, познавали са металургията и освен със земеделие и животновъдство са се занимавали и с производство на платове, които са търгували.

За това свидетелстват много изображения на домашни животни, товарни коне и каруци, оръжия, различни съдове, стълбове, върху които са били изграждани техните постройки и карти на цели села.

Според историческите данни разцвета на древното селище на камуните настъпва през 1000 и 800 г. пр. н. е. Тогава са направени повечето от скалните рисунки, на които се разкрива техния бит и култура. По това време са се водели интензивни военни действия, при които са се взимали пленници. Това се вижда от хилядите рисунки на конници с копия и на вързани един за друг хора.

Най-голям интерес за учените представлява рисунката на две човешки фигури, които са облечени в костюми, приличащи на тези, които носят днес астронавтите и имат на главите си подобни на скафандри шлемове. Над тях са изобразени прелитащи предмети с кръгла или овална форма. Някои вярват, че още тогава древните племена са вярвали в съществуването на живот в необятния космос, различен от този, който са познавали.

Скалните рисунки във Вал Калмоника не са единствените такива открити. Гравюри, които са оцветени, има и в над 120 страни, разположени на различните континенти. Най-интересното е, че макар и на толкова отдалечени разстояния, мотивите на рисунките са относително еднакви.

Почти навсякъде присъстват изображения на хора и животни, което показва устрема на праисторическия човек да изразява себе си, както и наклонностите му да търси свръхестествените сили.

Ако сте планирали пътешествие в района на Ломбардия, непременно посетете и пещера Вал Калмоника. Там ще откриете древната култура и бит на хората и ще научите много за богатата им история.

4.3
Общо гласували: 4
5 2
4 1
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати