Дворец на каталунската музика в Барселона

15.05.2013
Дворец на каталунската музика в Барселона

Дворецът на Каталунската музика се намира в Барселона, Испания. Това е първата музикална зала в града, която след създаването си се превръща в център на културните събития. Заради своята уникална архитектура, дело на архитекта Луис Монтенер, през 1997 г. тя е включена в списъка на ЮНЕСКО за световно наследство.

В края на 19 в. каталунския регион е обзет от силен национализъм. Със своя уникален и вековен език и култура, както и със започването на модернистичното движение, местното население на Каталуния започва да иска независимост и признание от останалите държави.

Архитектът Луис Монтенер, под чиито ръце е излезнал днешния дворец на Каталунската музика е деен участник в тази инициатива. Той и съмишлениците му, сред които не може да не се спомене и Антонио Гауди, искат да създадат уникален архитектурен вид на Барселона. Доказателство за това е сградата на Каталунската музика.

Идеята да се изгради музикална зала съществува отдавна, но след създаването на хоровата общност, наречена Orfeo Catala, строежът на сграда става наложителен. Orfeo Catala заема водещо място в каталунското културно движение, което по-късно придобива формата на Каталунско възраждане.

Финансирането на проекта за изграждане на дворец на музиката е поето от частните граждани, както и от по-богатите предприемачи, индустриалци и част от буржоазията. За главен архитект се назначава Луис Монтенер и строежът започва през 1905 г. След три години неуморен труд се оформя изключително красив дворец, пример за модернистичния стил в архитектурата.

Дворец на каталунската музика,Барселона

Фасадата на сградата се отличава с разточително много цветни декорации и детайли. Преобладават екстравагантните за времето си заоблени линии, а множеството колони придават един наистина внушителен вид на Двореца на каталонската музика.

През 1982 г. и 1989 г. са правени основни ремонтни дейности и реставрации под ръководството на главните архитекти Оскар Тускетс и Карлес Диас. Днес дворецът изглежда по начина по който е бил в годината на завършването си, променени са само някои дребни елементи.

Това, което отличава Двореца на каталунската музика от останалите сгради е използването на заоблени линии, а не традиционни прави форми. Характерни за сградата са асиметричния дизайн и богатата декорация на екстериора и интериора му. Впечатление правят стъклените и керамични парапети и богато украсените с цветна мозайка колони.

Незабравима е основната концертна зала, която побира 2200 души. Това е единствената концертна зала в Европа, която през деня се осветява само от естествена светлина. Причина за това е изящно украсения стъклен таван, дело на Антони Ригалт.

Той е превърнал куполът в истински шедьовър на архитектурната мисъл и го е украсил със златни и сини цветове, които пресъздават небето и слънцето. В концертната зала днес се провеждат множество културни мероприятия: оперни представления и оркестрови концерти, камерна музика и модерни изпълнения.

Сред най-бележитите личности, посетили двореца на каталонската музика в Барселона, са Алберт Швайцер, Вилхелм Бакхаус, Вилхелм Кемпф и Жан Пиер Рампал.

3
Общо 3 гласували
5 0
4 0
3 3
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Изпрати
Петрова
Петрова
07.03.2014 14:45
И тук бях
0
0