Плас де ла Кариер в Нанси

02.07.2013
Плас де ла Кариер в Нанси

Плас де ла Кариер (Place de la Carriеre) е световноизвестен площад, който се намира във френския град Нанси (Nancy). Този площад представлява историческа ценност. Той е бил изграден през осемнадесети век и е част от световното наследство на ЮНЕСКО (UNESCO).

Град Нанси е бил известен като временната резиденция на Станислас Лешчински (Stanislas Leszczynski) – той е бил наричан крал без кралство. Той имал претенции за полския трон, но се наложило да забрави за тях и да абдикира. Монархът, който по-късно става известен като херцог на Лотарингия (Lorraine), успява да изгради красив град, за който вика прочутия по онова време архитект Еманюел Ер (Emmanuel Here).

Станислас получава титлата херцог на Лотарингия в замяна на отказа си от полския трон и се амбицира да превърне Нанси в невероятно красив град с разкошни сгради и прекрасна градска архитектура.

Той се заема със задачата да обедини в едно стария и новия град и постига това благодарение на екип от талантливи архитекти и градинари, а също така и прочути скулптори, които превръщат града в истинско произведение на архитектурното изкуство.

За да променят изцяло облика на град Нанси, са наети известни инженери. Всяко хрумване на Станислас получава щедро финансиране от краля, който е влюбен до уши в съпругата си - дъщерята на Станислас, известна като една от най-красивите жени в цяла Европа. Плас де ла Кариер в Нанси започва да се изгражда през 1752 година и строителните работи приключват през 1755 година.

Старинният площад Плас де ла Кариер образува красив комплекс заедно с два други площада – площад Плас Д’Алианс и площад Станислас. Комплексът от площади се намира в центъра на стария град. Между Плас де ла Кариер и Плас Станислас се намира Триумфална арка, издигната по проект на архитект Ер. Те са обединени и от красива колонада. Площадът Плас де ла Кариер е създаден по времето, когато средновековен Нанси се е разширявал и се е мислело за укрепленията му.

На площад Плас де ла Кариер по това време са се появили домовете на местните представители на аристокрацията. За кратко време площадът става любимо място на много хора и на него се провеждат рицарски турнири.

Плас де ла Кариер, Нанси

Името на площада е свързано с този период, през който на мястото са били демонстрирали различни умения, свързани с коне. Встрани от площада се е издигал Дворецът на херцога на Лотарингия, който учудва с красотата си и изящната си архитектура.

На площад Плас де ла Кариер днес се намира сградата на апелативния съд, който функционира в сграда, построена през осемнадесети век. В близост до площада се намира Пале дю Гувернермон (Palais du Gouverneurment). До площада се намира и разкошната резиденция Буво Краон (Beauvau-Craon), която е известна с красивата си старинна архитектура.

Трите площада в Нанси заедно образуват завършен архитектурен исторически комплекс, който привлича голямо количество туристи от страната и чужбина. Те са свидетелство за разцвета на града, който е бил конкуренция на Париж по красотата на сградите и на парковете си благодарение на усилията на херцога на Лотарингия Станислас.

4
Общо 4 гласували
5 1
4 2
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати