Руините на Велико Зимбабве (Zimbabwe Ruins)

29.10.2010
Руините на Велико Зимбабве (Zimbabwe Ruins)

Руините на Велико Зимбабве (Great Zimbabwe Ruins) са най-големият археологически обект на Африка. Разположени са на 30 км югоизточния град Масвинго в Зимбаве, на юг от големите египетски пирамиди. Представляват удивителни древни останки, изградени от правилни, правоъгълни гранитни камъни, прецизно разположени един върху друг, без да са слепени с хоросан.

Тези внушителни паметници са полуразрушени, което е разбираемо, имайки предвид, че датират от около от 1250 до 1450 г. сл.н.е. от предците на днешните граждани на Зимбабве. Подобни старинните постройки не се срещат никъде другаде в Африка.

Каменните руини са разпръснати на обща площ от около 200 кв.м., а самото име на страната идва от тях. Каменният град се появява за първи път през 13 век на картата на Африка. За повече 300 години Велико Зимбабве процъфтява и се разраства като столица на обширна империя, търгуваща със злато и слонова кост. Периодът от 1250 или 1450 г е най-прогресиращ са държавата, а тогава наброявали повече от 20 хиляди човека.

Просперитетът му се дължал най-вече на отглеждането на добитък, търговията със злато, желязо, слонова кост, като в замяна на тях получавали от арабските търговци керамика и дрехи. След 15 век започва упадъкът на Велико Зимбабве. През 16 в. търговци, пристигащи от Португалия са първите европейци, които стъпват покрай тези руини.

Днес каменните масиви са част от световното богатство на Юнеско. Двете най-големи забележителности са Хълмовият комплекс и Голямото ограждение. Хълмовият комплекс е разположен на гранитен купол, който гледа към останалата част от местността.

Представлява участъци, отделени от тесни, криволичещи пътеки.

Голямото ограждение са каменните руини, които впечатляват с уникалността си. Диаметърът им е 89 м, а стената е дълга е 244 м. В най-масивната си част е с дебелина 5 метра, като височината й достига 10 метра.

Тя завършва с кулички и монолити, на които някога са били гравирани изображения на птици. Отвътре се извисяват останките на огромна кула, но за какво точно се е използвала тя все още е мистерия.

3.9
Общо 7 гласували
5 2
4 3
3 1
2 1
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати