Испания

Информация

  • Население46030109
  • СтолицаМадрид
  • ВалутаЕвро (€) (EUR)
  • Телефонен код+34
  • Езикиспански

Местоположение

Кралство Испания е държава в Югозападна Европа, разположена на Иберийския полуостров (Пиренейския полуостров), където се намират и Португалия, Гибралтар и Андора. На североизток, по хребета на Пиренеите, Испания граничи с Франция и малкото княжество Андора. Към Испания се числят Балеарските острови в Средиземно море, Канарските острови в Атлантическия океан, градовете Сеута и Мелиля в Северна Африка, както и много необитавани островчета от средиземноморската страна на Гибралтарския проток, като например Чафаринските острови, „скалите“ на Велес и Алхусемас, както и малкият Магданозен остров. Испания е парламентарна конституционна монархия с площ от 504 782 кв.км. Политически Испания е разделена на 17 автономни области - на север - Галисия (Galicia), Астурия (), Кантабрия (), Паис Баско, Ла Риоха и Навара; на изток - Арагон, Каталония, Валенсия и Балеарски острови; в централната част - Кастилия и Леон, Мадрид, Кастилия-Ла Манча и Естремадура; на юг - Андалусия, Мурсия и Канарски острови. Освен това съществуват два автономни града по африканското крайбрежие, Сеута и Мелиля. Най-големите морски пристанища са Билбао, Картахена, Санта Крус де Тенерифе, Барселона, Валенсия, Ла Коруня и др. По-големи международни летища са Мадрид и Барселона. Испания е мултинационална култура и това я прави привлекателна както за туристи от цял свят, так и за много хора, които избират страната за свой дом. Испания е страната на фиестите, на Дон Жуан, на паелята, на едни от най-добрите футболни клубове т.н. и няма как да не предизвика симпатии с уникалния си дух и чар.

Градове в Испания

Всяка автономна област в Испания е съставена от една или няколко провинции. Седем автономни региона се състоят от по една провинция - Астурия, Кантабрия, Навара, Ла Риоха, Мадрид, Мурсия и Балеарските острови. Столица на Испания е Мадрид (2,9 млн. ж.). По-големи градове са Барселона (1 500 хил. ж.), Валенсия (750 хил. ж.), Севиля (700 хил. ж.), Сарагоса (600 хил. ж.), Малага (530 хил. ж.), Билбао (360 хил. ж.), Лас Палмас (350 хил. жители), Мурсия (350 хил. ж.), Валядолид (320 хил. ж.). Мадрид е една от седемнадесетте испански автономни области, съвпадаща териториално и с едноименната провинция. В автономната област е и града Мадрид - столица на провинцията, областта, и държавата. Важен град в Испания е Сантяго де Компостела (Santiago de Compostela), важен религиозен и културен център, който е част от автономна област Галисия. Каталония или Каталуня (Catalunya) е автономна област с главен град неповторимия Барселона. Област Валенсия (Comunidad Valenciana) има три провинции: Кастейон (Castellon), Валенсия (Valencia) и Аликанте (Alicante). Столицата Валенсия е третият по важност град в Испания. Балеарските острови (срещани и като Балеари) са архипелаг в западната част на Средиземно море, принадлежащи на Испания. Най-големите острови са Майорка („голям“), Менорка („малък“), Ибиса и Форментера. Кастилия и Леон е най-голямата испанска автономна област, която се намира в северната част на страната. Административният й център е град Валядолид. Кастилия-Ла Манча (на испански Castilla-La Mancha) е автономна област в Централна Испания. Столица е град Толедо, а областта е най-рядко населената в страната. Андалусия (Andalucia) е автономна област с най-голямо население, заемаща цялата южна част на Испания. Крайбрежието й е известно като "Слънчев бряг" (La Costa del Sol) с главен град Малага. Андалусия е важно туристическо средище със своите известни курорти Марбеля (Marbella) и Торемолинос (Torremolinos). Канарските острови са архипелаг в Атлантическия океан и една от автономните области на Испания. Разположени са на 100 км от брега на Африка и са испанско владение от 1405. Най-голям град е Лас Палмас де Гран Канария.

Замъци в Испания

Удивителните дворци и замъци в Испания са неизброимо количество. Някои от тях блестят в тържествената осанка на кралски дворец Мейрит (Mayrit) в стария град Мадрид. Други крепости и дворци са потънали в руини и все пак са особено атрактивни със смесените си мюсюлмански и християнски архитектури. Такива са замъкът Калахора (La Calahorra Castle), Алхамбра (Alhambra), замъкът Мансанарес (Manzanares) и мн. др. Една от главните забележителности на Севиля е замъкът Алказар (Alcázar). Той е кралски дворец и блестящ пример на стила Mudéjar, съчетаващ архитектурните похвати на мавританските и християнски стилове между 12-14 век. Замъкът Толедо (Toledo Castle) е внушителна крепост, за която се споменава още през 9 век. Няма как да не спомененем и Царският дворец Аранхуес (Aranjuez Royal Palace) близо до Мадрид, който е официална резиденция на Испанския крал и част от наследството на ЮНЕСКО. Съвсем близо до Мадрид е Ла Гранха - летен дворец, построен по подобие на Версайския дворец, притежаващ ценни картини, мебели, килими и колекции от стари часовници и бижута. В Испания съществуват и стотина Парадорес наспоналес - стари замъци и дворци, реставрирании превърнати в държавни хотели. Първият парадор е открит още през 1928 г.

Забележителности в Испания

В своята бурна история Испания е белязана влиянието на римляните, маврите и най-накрая започва периода на реконкиста. В резултат на това днес историческите паметници обладават стилове от трите епохи. Годишно Испания се посещава от около 60 млн. туристи. Главни исторически забележителности в страната на Дон Жуан са паметниците от мавританската архитектура, църквите в астурийски, романски, и готически стил, катедралите, укрепленията, замъците. Разходката из столицата Мадрид задължително трябва да мине през Ел Прадо, който е един от световните храм на изкуствата. Този музей притежава едни от най-богатите колекции на картини на най-известните майстори живописци. Близо до музея е огромният парк Ретиро - зеленото сърце на испанската столица. Близо до столицата е град Авила, където може да се види една от най-старите в Испания готически катедрали от 11 век и най-добре запазената крепостна стена от 1090 г, която опасва цялата стара част на града. Неповторимата Барселона е една от най-популярните световни туристически дестинации. Всяка улица, всяка сграда тук са забележителни по своята същност. Освен шедьовърът на Гауди - катедралата Саграда Фамилия, си заслужава да се посети и музея на Пикасо с неговите 994 картини.

Езера в Испания

Езерата в Испания са сравнително малко или по-скоро тези, които са със значими размери. Туристически разработени са двете големи крайбрежни езера в района на Валенсия, едно от които е Албуфейра (albufeira lake). Общият брой на водните басейни в Испания включва 444 планински езера и 82 карстови езера. Най-голямото езеро в страната е Занабрия в Замора (Sanabria in Zamora), което се захранва от водите на река Тера (river Tera). Второто най-голямо езеро в Испания е Банайолес (Banyoles). Едно интересно планинско езеро е Енголастерс (Lake Engolasters) близо до Андора.

Паркове в Испания

Общо на територията на Испания има 15 национални парка. Един от двата парка на Пиринетите е Сан Мауричи (Aigüestortes i Estany de Sant Maurici National Park), който пази уникалното планинско богатство на Испания. Национален парк Монсерат (Montserrat) е първият природен парк на територията на Испания. Намира се в испанската област Каталуния на 50 км от Барселона. Национален парк Доняна (Donana National Park) е най-големият национален парк в Испания. Разположен на около 130 000 дка Доняна се намира в рамките на няколко провинции в Южна Испания.

Планини в Испания

Испания е планинска страна, като над 60% от територията й е разположена на над 500 м. надморска височина. Основна част от страната (около 3/4) и целия Пиренейски полуостров се заема от платото Месета. Месета е разделено на две части от Централните (Средните) Кордилери. В централните части на страната преобладават средно високите планини - Иберийски и Сиера Морена. Други главни планини в Испания са още Кантабрийските планини, южните склонове на Пиренеите, с най-висок връх Ането - 3404 м и Андалуските планини с масива Сиера Невада. В него се е образувал най-високият връх в страната - Муласен (3478 м). На Канарските острови се издига връх Тейде - 3718 м.

Реки в Испания

По-големи реки са Гуадалкивир, Ебро, Тахо, Гуадиана, Дуеро, Хукар. Само река Гуадалкивир на юг е плавателна от океана до Севиля. При нейното устие е големия резерват за водоплаващи птици - чапли и фламинго, а при устието на река Ебро може да се посети резерват за птици и риби, който е под егидата на ЮНЕСКО. На запад текат Тахо и Дуеро, с няколко големи язовира за риболов и водни спортове.

Пещери в Испания

В Испания са благоустроени 14 пещери, а сред трите най-посещавани са Алтамира в Северна Испания, където могат да се видят интригуващи скалните рисунки. Втората известна пещера е Драконовата пещера на о-в Майорка, която впечатлява с подземна река и възможността за разходка с лодка. Пещерата Нерха в Коста дел Сол разполага с невероятно красивите сталактити.

Църкви в Испания

Главен символ на Барселона е уникалната катедрала Саграда Фамилия в Барселона (Sagrada Familia Barcelona), дело на великия архитект Гауди. Основни туристически атракции от Севиля включват Катедралата - масивен готически шедьовър, където Христофор Колумб е искал да бъде погребан. В Кордоба пък се е запазил един от най-величествените примери на мюсюлманската архитектура в западния свят - джамията Мескита де Кордоба. В Толедо се извисява и една от най-големите и блестящи испански катедрали, строена близо три века с 27 олтара, обсипани със скъпоценни камъни, злато и слонова кост в блестяща изработка.

Манастири в Испания

Главната атракция на Ескориал (Escorial), който се намира на 45 км от Мадрид, е световноизвестният манастир Сан Лоренцо де Ел Ескориал, който е част от наследството на ЮНЕСКО. Библиотеката на манастира пази над 40 000 ценни книги и ръкописи. Изключителни старини на Испания са манастири като Монсерат (Monastery of Montserrat) близо до Барселона или пък Сан Мартин Пинаро (San Martin Pinaro monastery) в Сантяго де Компостела (Santiago de Compostela). Исторически манастир в Толедо е обителта на Сейнт Джон (Monastery of Saint John of the Kings)

Водопади в Испания

В Испания могат да се посетят доста красиви водопади, както естествени, така и изкуствени. В планинската местност Позо де лос Хумос (Pozo de los Humos), в Кастиля и Леон (Castile and León) са едни от най-необузданите водоскоци в страната. Голям брой водопади са концентрирани в Галисия, сред които се отличава Фервенца ди Тоя (Fervenza do Toxa). Ввв Валенсия един от забележителните водоскоци е Салт де ла Новиа (Salt de la Novia), а в Каталуня - Салт дел Тенес (Salt del Tenes).