Франция

Информация

  • Население65821885
  • СтолицаПариж
  • ВалутаЕвро (EUR)
  • Телефонен код33
  • Езикфренски

Местоположение

Франция е най-посещаваната страна в света. Разположена в западната част на континентална Европа, Франция е една от великите култури, които винаги са били двигател на всички културни, политически или икономически процеси. Франция граничи с Испания, Монако и Андора на юг, с Италия на югоизток, на изток с Швейцария и Германия, а на североизток с Люксембург и Белгия. Франция има излаз на Средиземно море и Атлантическия океан, а от Великобритания е отделена чрез Ламанша, под който обаче е прокопан подземен тунел. Общата площ на Франция, заедно с отвъдморските територии и департаменти е 674 843 кв.км. От тях на европейската част се падат 551 695 кв.км. В територията на страната влизат също о. Корсика, Мартиника, Нова Каледония, Френска Гвиана (Гиана), Реюнион и Гваделупа, които са част от ЕС. Франция е разделена на 27 региона, подразделени на 101 департамента, подредени по азбучен ред. Те се подразделят на 342 окръга, които не са част от избирателната система на страната, а имат само административно значение. Окръзите се състоят от 4 035 кантона, а кантоните се делят на 36 682 общини. 21 от регионите се намират в метрополията, 1 се пада на о. Корсика, а останалите 5 са задморски територии. Около 2 000 000 души от отвъдморските владения на Франция са подчинени на страната. Името Франция идва от латински Francia, което означава "страна на франките". Франция е постоянен член на Съвета за сигурност на ООН и член на НАТО. Франция е сред основателите на Европейския съюз и е страната с най-голяма територия в съюза. Държавата е част от еврозоната, както и от шенгенското пространство. Днес Франция е една от най-магнетичните и посещавани страни по света. Всъщност Франция е рекордьор, защото всяка година през нея преминават около 82 000 000 души от цял свят, което оставя на заден план популярни туристически дестинации като Испания (58,5 млн.) и САЩ (51,1 млн.). Страната е синоним на лукс, шик, първокласна кухня, отлични вина, красива природа, световна мода и романтика и средиземноморски привкус.

Градове в Франция

Столица на Франция и един от световните културни и политически центрове е Париж (2 125 246 жители), в района Ил дьо Франс. Вторият по големина град е Марсилия (798 430) в региона Прованс-Алпи-Лазурен бряг. Третият по големина град на станата е Лион (445 452) в региона Рона-Алпи, последван от градовете Тулуза (Toulouse), неповторимата Ница, Нант и Страсбург. Сред останалите по-малки, но красиви градове на Франция са Монпелие и Бордо (Bordeaux), Лил, Рен, Реймс, Амиен, Кан и мн. др. Париж, Страсбург, Лион или пък Бордо се считат за важни центрове в културно отношение. Морските и планинските курорти са главна цел на туристите в страната. Отлично развит е селският еко-туризъм. Развитието на малки и китни френски селца като Collonges-la-Rouge и Locronan се насърчава от специална асоциация за "Най-красивите села на Франция". Ница, Сен Тропе (Saint Tropez) и курортите по крайбрежието са втората голяма туристическа дестинация в страната след Париж. Задължително трябва да се посетят малки френски градове като например Реймс. Разположен в Североизточна Франция, в областта Шампан, която е един от най-прочутите винарски райони, Реймс е един от най-важните исторически градове на държавата най-вече заради коронацията на Шарл VII в присъствието на Жана Д'арк през 1429 г.

Замъци в Франция

Величествените замъци на Франция са една от емблемите на страната. Шедьоври като Версайския дворец и замъка Хаут-Кьонигсберг (Château Du Haut-Kœnigsbourg) нямат аналог по света. Скъпоценните камъни сред историческите дворци на Франция се редят сякаш един след друг по долината на река Лоара, която е включена в списъка със Световното културно наследство на ЮНЕСКО. Исторически градове Амбоаз, Анже, Блоа, Шинон, Нант, Орлеан, Семур (Saumur) са горди притежатели на красиви крепости, сред които ренесансовите шедьоври Шато Амбоаз (Châteaux d' Amboise), Шамборд (Chambord), замъка Юсе (Usse Castle), величествените Виляндри (Villandry) с неговите уникални градини, Шенонсо (Chenonceau) и замък Шеверни (Cheverny Castle), готическият Ланже (Langeais) Сред крепостите на Франция, потънали в руини са замъкът Гизорс (Château de Gisors), огромният Систерон (Sisteron Castle) или пък Тараскон (Tarascon Castlе) на брега на Рона. Част от списъка с историческите паметници на Франция е замъкът Мюрол (Murol Castle). Важна културно историческа забележителност на Франция е Шато дьо Куси (Chateau du Coucy). На 80 км североизточно от Париж стои Пиерфон (Pierrefonds), който е един от най-големите, красиви и импозантни замъци във Франция, също близо е и Фонтенбло (Fontainebleau). Задължителен за посещение е Каркасон (Carcassonne) в Пиринеите или пък замъкът Иф (Castle If) на Граф Монте Кристо, близо до Марсилия. Папският дворец (Palais des Papes) е емблема за най-прогресиращия период в историята на Авиньон. Папският дворец в Авиньон пък е една от най–големите готически сгради в страната.

Забележителности в Франция

Долината на река Лоара и нейните замъци, Френската Ревиера са само частица от уникалните места във Франция. Столицата на страната е доминирана от колосални паметници като Айфеловата кула, Лувъра и музея Musée d'Orsay, Версайският дворец край града и още безброй невероятни места. Веднага след емблемите на Париж и френската култура, сред най-популярните забележителности на страната се нареждат. Триумфалната арка (1 200 000 посетители), центъра Помпиду (Centre Pompidou) (1 200 000), манастира Мон Сен Мишел (Mont-Saint-Michel) (1 000 000), дворецът Шато дьо Шамбор (711 000) по Лоара, Сент-Шапел (Sainte-Chapelle) (683 000) в сърцето на Париж, замъка Хаут-Кьонигсберг (Château Du Haut-Kœnigsbourg) в равнината на Елзас (549 000), вулканичния парк Пюи дьо Дом(Puy de Dôme) (500,000), Музея на Пикасо (441 000), Каркасон (362 000) и т.н. Една от големите природни забележителности на Франция е Етретат (Etretat), в северната част на страната.

Езера в Франция

Живописните езера Жерармер (Gerardmer) и Бланшемер (Blanchemer) могат да се видят в планините Вож. Езерото Люцерн (Lake Lucerne) пък е разположено между Германия, Швейцария и Франция. Красивото Бурже (Lac du Bourget) е разположено в департамента Савоя и е най-голямото и дълбоко езеро, което се намира изцяло на територията на Франция. Около 2/5 от Женевското езеро се падат на Франция, а останалата територия е за Швейцария. Стотици планински езера са се образували сред възвишенията на страната или пък по главните реки.

Паркове в Франция

Разнообразният релеф на Франция е предпоставка страната да се гордее с невероятно красива природа, защитена от много паркове и резервати. Навярно най-красив и популярен е Национален парк Меркантур (Mercantour National Park). Той се намира на около 20 км в северна посока от Монте Карло и годишно се посещава от над 800 000 души. В Пиринеите са разположени Националните паркове Ордеса и Пирене (Pyrenees National Park). Франция има 9 официални Национални парка, сред които Живени (Cévennes National Park) на юг и Екринс (Écrins National Park) в югоизточната част на Франция. Булонският лес (Bois de Boulogne) пък e едно от зелените кътчета в западната част на Париж. В източната част на столицата е се намира Венсенският лес (Bois de Vincennes). В центъра на Париж може да се посети Люксембургската градина (Jardin du Luxembourg), която е удивителен комплекс от дворец и парк. Една от най-популярните атракции във Франция е Дисниленд Париж. Този увеселителен парк е разположен източно от френската столица, в долината на река Марн. Състои се от Дисни парк и Дисни студиа, 7 хотела, собственост на Дисни. Паркът Астерикс (Parc Astérix) е тематичен атракционен парк, разположен е на 35 км северно от Париж.

Планини в Франция

Франция разполага с огромно разнообразие на природните дадености и красоти. Панорамите варират от крайбрежните равнини в северната и западната част на страната и до Алпите на югоизток. Големите планина на Франция са Централния масив (Massif Central) в централния юг и Пиренеите на югозапад, които разделят Пиренейски полуостров от Франция. Най-високата точка в Пиринеите е връх Ането (3 403 м) в автономния регион Арагон. Със своите 4 810 метра височина над морското равнище, най-високата точка в Западна Европа, връх Мон Блан стои гордо в Алпите, на границата между Франция и Италия. Савойските Алпи са част от западните Алпи, разположени южно от Женевското езеро, в историческата територия Савоя. Планина Акарай (Montes Acara) е една от 4-те главни планински вериги, които съставят Гвианската планинска земя. Вогезите/Вож (Les Vosges) са планински масив в Североизточна Франция. Пюи дьо Дом (на френски Puy de Dôme) е планина в Централна Франция, която представлява голям вулканичен комплекс. Юра̀/Жюра̀ (Jura) и нейната живописна долина,френско-швейцарската граница между долините на Рона и Рейн, образували се на френско-швейцарската граница между долините на Рона и Рейн, са популярна дестинация за планински туризъм.

Реки в Франция

Континентална Франция има богата речна система, изградена от Сена, живописната Лоара , Гарона (Garonne), Рона, която разделя Централния масив от Алпите и се влива в Средиземно море, при Камарк (Camargue). От планинския масив Вож извират реките Мьорт (Meurthe), Волони (Vologne), Мозел (Moselle), Саар. Маас (Meuse/Maas) е голяма река в Западна Европа, която извира от Франция, тръгва през Белгия и Нидерландия и се влива в Северно море чрез общата делта на Рейн-Маас-Шелда. Река Рона е емблематична за Франция, извира от Ронския ледник в Алпите и се влива в Женевското езеро. На визитната картичка на Париж задължително присъства бавнотечащата и романтична река Сена. Река Гарона извира от Испания, но в по-голямата си част тече през югозападна Франция и преминава през градовете Тулуза и Бордо, след което се влива в Атлантическия океан. Лоара е най-дългата река във Франция със своите 1 013 км дължина.

Пещери в Франция

Франция притежава някои от най-интересните, ценни и големи пещери в света. Световно известните пещери Ласко (Lascaux Caves) е част от световното културно наследство на ЮНЕСКО заради фрески, датиращи 15-13 000 г. пр.н.е. Ласко е затворена за посещения с цел да бъдат запазени ценните праисторически рисунки, но от 1983 г. близо до нея е създадено копие на пещерата. Вътре има точни имитации на скалните изображения, които могат да се видят от туристите. Източно от Ласко, в Южна Франция, се намира пещерата (Chauvet Cave), която съдържа най-ранните открити фрески. Те са открити във варовиковите скали над река Ардеч (Ardèche River) и са една от най-важните праисторически забележителности на страната. На около 100 км южно от Тулуза може да се посети пещерата Нио (Grotte de Niaux), където са запазени 12 000-годишни картини на коне и бизони. Една от най-впечатляващите пещери във Франция е Печ-Марле (Grotte du Pech-Merle), където са се образували зашеметяващи пещерни форми. Сред останалите интересни пещери са още Гуфр Берже (1122 м дълбочина), Пиер сен Мартен (Pierre-Saint-Martin System) (1332 м), Жан Бернар (Jean Bernard System) (1358 м), която е конкуренция на най-дълбоката пещера в света. Изключително атрактивен за посетителите е пещерният комплекс Падирак (Padirac), която посреща около 350 000 посетители годишно. Друга гордост на страната е пещерата Авен Арман (Aven Armand).

Църкви в Франция

Която и част на Франция да посетите, ще откриете невероятно красиви църкви катедрали. В столицата Париж задължителни за посещение са катедралата Сакре Кьор (Sacre Coeur Cathedral) и вечната Нотр Дам (Notre Dame) или „Парижката Света Bогородица”. Не по-малко красива е Катедралата в Амиен (Cathedral Amiens), която е един от най-ценните примери за готическа архитектура в Европа. Тя заедно с катедралите в Шартр и Реймс образува свещената троица на френските храмове. Катедралата Нотр Дам дьо ла Гард (Notre-Dame-de-la-Garde) е един великолепен храм във френския град Марсилия. В Тулиза Базиликата Сен Сернан (Saint Sernin) е друга популярна забележителност във френския град. Тя е най-голямата сграда в римски стил в Западна Европа. Отидете ли в Лил няма как да не посетите катедралата Лил (Lille Cathedral) или пък църквата Сейнт Морис (Saint-Maurice). В Лион могат да се видят над 17 църкви, базилики и катедрали. Интересна със своята архитектура е катедралата Нотр-Дам ла Гранде (Notre-Dame la Grande), която е Римокатолическата църква в Поатие или пък самата катедрала Поатие.

Манастири в Франция

Обиколката на манастирите на Франция е доста продължителна. Забележителна обител е абатство Кънк (Conques Abbey), разположено високо сред хълмовете на Южна Франция в едноименното селце. Църквата на манастира е единственият средновековен храм във Франция, през който преминават поклонниците тръгнали по пътя за Сантяго де Компостела (Santiago de Compostela) в Испания, който започва в Ле Пай (Le Puy) в източната част на страната. В магнетичния Кан пък функционира Абатството на Дамите (Abbaye aux Dames), където могат да се открият отлични примери за романската архитектура от 11 век. Като реплика на тази обител стои Мъжкото Абатство (Abbaye aux Hommes) в Кан. Една от емблемите на Франция и нейна най-посещавана туристическа дестинация е хълмът Мон Сен Мишел (Mont Saint Michel), където е изграден и едноименният манастир. Манастирът на монасите на Бенедиктския орден е абатство Клюни (Cluny Abbey) северно от Лион. Сгушен в гористата долина в Бургундия, абатството Фонтеней (Fontenay) е отлично реставриран цистериански манастир. Сред горите на Южна Франция се намира и манастирът Фонтфроид (Fontfroide), който е един от най-добре запазилите се в цялата страна. Също в Бургундия е и абатство Турнус(Tournus Abbey), а манастирът (Vézelay Abbey) притежава базиликата Св. Маделин (Basilique Ste-Madeleine), която е втората най-голяма в страната след Нотр-Дам в Париж.

Водопади в Франция

Сред водопадите на Франция има доста, които са се образували в континенталната част на държавата, но и такива, като Карбет (Carbet Falls) в Гваделупа (125 метра височина), който също се счита за френски водопад. В планинския масив Вож в Североизточна Франция може да видите много от френските замъци, но и красиви водопади. Каскадните водопади на Ерисон са едно от природните чудеса на Франция. Това са общо 31 водопада, най-големите от които са Ветрилото и Големият скок. Най-ниско разположен е водопадът Жирар с височина от 35 м. Водопадът на циркуса Гаварни (Gavarnie) достига величествените 422 м. Това удивително чудо на природата се е образувало в циркуса Гаварни, между Франция и Испания. Друг голяма водопад във Франция е Арпенз (Arpenaz), състоящ се от 2 пада с обща височина от 365 м. С височина от 150 м е водопадът Шарбот (Charabotte), а Жимел (Gimel) стича своите води от 143 м. Мулен Маркиз (Moulin Marquis) са група водопади достигащи 400 м височина.