Манастир Хорезу

01.04.2013
Манастир Хорезу

Манастир Хорезу (Horezu Monastery) се намира във Валачия, Румъния и е смятан за най-изразителната сграда, направена изцяло в стил "Бранковани". Това е чисто румънски архитектурен стил, характеризиращ се с чистота и балансираност на елементите, рисувани декорации и богатство на скулптурата. Заради своя изискан вид, както и заради вековните религиозни традиции, спазвани и до днес, той е включен в списъка на ЮНЕСКО за световно наследство.

Манастир Хорезу е построен през периода 1693 г. и 1697 г. и е посветен на провъзгласените за светци Константин Бранковани и майка му Хелена. Той се простира на площ от 3 хектара и включва църква, открита от лейди Мери, жената на Константин Бранковани. Тя е построена през 1696 г и обрисувана от Преда Николае. На 50 метра на север се намира отшелническата хижа на Светите апостоли, открита от архимандрит Йоан през 1698 г., която е обрисувана от Йосиф и Йоан през 1700 г. и другата отшелническа хижа, посветена на Свети Стефан, най-големият син на румънския владетел. Тя е построена през 1703 г.

Хорезу в Румъния

Манастир Хорезу е шедьовър на архитектурата на стила Бранковани, с което се превръща и в изключителен пример на Влашкия ренесанс. Много архитекти са опитвали да постигнат такава хармония, учейки се от прекрасната сграда, но величественият манастир Хорезу остава единственият неповторим пример за архитектурния стил Бранковани.

Името на манастира произхожда от думата "хухурези", която в превод означава бухали. Според легенди работниците, които са изградили манастира са работили над него само през нощта, за да не разберат турците. Дейностите им били придружавани винаги от песните на бухалите.

Хорезу

Църквата на манастир Хорезу е с височина от 14 метра и дължина от 32 метра. В нея се съдържа ценна колекция от портрети на принц Константин и неговото семейство. Във вътрешността й има и множество сцени от Стария и Новия завет, сцени от освещаването на манастира, както и от живота на принц Константин и майка му Хелена. През 17 в. манастир Хорезу открива и иконописна школа, която става известна в цяла Източна Европа.

Първоначално манастирът е бил монашески, но през 1872 г. става за монахини. Над 60 000 туристи го посещават всяка година, а през 2005 г. принц Чарлз на Великобритания прекарва 3 дни в една от килиите му.

Можете да посетите манастир Хорезу по всяко време на годината. Не забравяйте да си вземете за спомен някой от красивите керамични съдове, които се произвеждат тук.

Грънчарството е вековен традиционен занаят в региона. Още от древността фермерите са приемали направата на съдове от керамика като част от ежедневието си. Грънчарският център в Хорезу винаги е бил и продължава да бъде лидер в Румъния.

Керамичните съдове се продават на провежданите пазарски дни и първоначално са се използвали в обикновеното ежедневие, но по-късно стават много ценени и започват да се употребяват само при провеждане на различни религиозни ритуали. Те не са украсени, но трябвало да отговарят на определени критерии- да са красиви, да са устойчиви и хигиенични, както и да радват очите и душата на ползващите ги.

4.3
Общо гласували: 4
5 1
4 3
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати