Берлинска филхармония

13.05.2013
Берлинска филхармония

Когато си мислим или говорим за Берлин неизменно свързваме града с прочутата Берлинска филхармония (Berliner Philharmoniker), която е сред водещите световни оркестри.

Тя е един от символите на германската столица и основен притегателен център за множеството туристи, дошли да се насладят на музикалните умения на нейния диригент и уникалният му оркестър. Незабравимо в историята ще остане името на Херберт фон Караян, превърнал Берлинската Филхармония в най-респектиращият и значим световен оркестър.

Берлинската филхармония е основана през 1882 г., а сградата в която се помещава днес и в която можете да станете свидетел на незабравимо класическо шоу, е създадена през периода 1960-1963 г. Главен проектант е Ханс Шароун, който предизвикал много противоречиви мнения след завършване на сградата.

Самата постройка доста напомня по форма на палатка или на цирк, който има изправен остър връх. В продължение на години берлинчани са наричали сградата на филхармонията "Цирк Караян" на името на главният диригент на Берлинската филхармония.

Асиметричната форма на филхармонията прави силно впечатление у всеки неин посетител, но освен това е и причина за отличната акустика в нея. Концертната зала е с капацитет от 2440 места, които винаги са заети предварително.

Самата зала е на девет нива, а местата, които на пръв поглед изглеждат хаотично пръснати, са всъщност прецизно преценени, защото всяко едно от тях се намира на не повече от 30 метра от сцената. По този начин няма никакво значение къде точно ще седнете, защото центърът й се вижда от всички страни на сцената.

Филхармонията в Берлин

Въпреки първоначалното мнение обаче съвременната архитектура на филхармонията започва да се утвърждава и само след едно десетилетие започват да се изграждат много концертни зали, наподобяващи по форма тази в Берлин.

През 1984-1987 г. поради огромния наплив от любители на класическата музика към Голямата зала се построява нова Камерна зала. Тя е дело на Едгар Вишневски, но архитектурата й и основната концепция са съобразени изцяло с идеите на Ханс Шароун. Тя предлага на своите посетители 1180 места, за които билетите също са запазени много преди започване на самите концерти.

Днешното си име оркестърът получава благодарение на вложените финансови и творчески усилия на Херман Волф. Сред бележитите класици, гостували и свирили в Берлинската филхармония са имена като Ханс Рихтер, Рихард Щраус, Феликс фон Вайнгартнер, Йоханес Брамс и Густав Милер.

Берлинската филхармония е целогодишно посещавана, но поради големия и нестихващ интерес към нея е добре да си резервирате предварително билети за предстоящите изпълнения. Много често е необходимо това да стане най-малко три месеца по-рано от момента, в който искате да посетите града.

Може би най-подходящият момент за това са известните по цял свят Берлински музикални седмици, които се провеждат през месец септември. Самата сграда се намира в квартал Тиргартен, на около 700 м. на запад от Потсдамер плац.

4
Общо 3 гласували
5 1
4 1
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати