Манастир Новодевичи

25.04.2013
Манастир Новодевичи

Манастирът Новодевичи (Novodevichy) се намира в Москва. Той е православен женски манастир. Бил е основан през 1524 година от княз Василий (Vasily), който с построяването на манастира изразил благодарността си към Бога за превземането на град Смоленск десет години по-рано. Манастирът е бил основан в чест на Смоленската икона на Богородица, която е била главна светиня на Смоленск. Тази икона е била светиня за всички руски князе векове наред.

Манастирът Новодевичи изпълнява и функцията на филиал на държавния исторически музей. През 1514 година княз Василий дал обет, че ако успее да присъедини Смоленск към московските земи, ще се отблагодари на Бог с построяването на величествен манастир. Проблемът бил в това, че през 1449 година московският княз Василий Тъмни подписал договор, според който Москва се отказвала от Смоленск за вечни времена.

При княз Василий нещата се променили и той поискал да завладее земите на Смоленск. След като успял да завладее града, той взел Смоленската икона и през май 1524 година била основана Великата обител на Богородица. За да бъде построен манастирът, князът дарил сребро, голяма част от царските села и парцели земя. Той освободил манастира от това да подпомага царската хазна с годишен облог.

Новодевичи

Основаването на манастир Новодевичи съвпада с развода на княз Василий и според мнението на историците той изградил манастира, за да осигури място за съпругата си Соломония. Той се оженил за нея през 1505 година, след като я избрал сред петстотин красавици, докарани от различни краища на страната. Повод за развод бил фактът, че за 20 години брак Соломония не могла да роди. След развода тя била заточена в манастира, а князът се оженил повторно.

В манастир Новодевичи живеели много представителки на аристократични родове, които били изпращани там от роднините си. Вдовиците на руските князе живеели в манастира. Някои от тях, в разрез с устава на манастира, имали слугини и се хранели като в дворец, а не спазвали постите и църковните канони.

През 1598 година в манастира заживява царицата Ирина Годунова. Манастирът се превърнал в резиденция на държавния глава, тъй като тя подписвала заповедите поради липса на цар. След благословията й цар става Борис Годунов, който дарява големи суми за разширяването и благоустрояването на манастира.

Манастир Новодевичи бил превърнат в крепост с построяването на 12 кули, които били над 13 метра високи. Към всяка от кулите имало и помещение, което побирало над 300 войника.

През седемнадесети век в манастира живеели над сто представителки на аристокрацията, които получавали издръжка от царската хазна. С идването на власт на династията Романови манастирът бил разширен и възстановен от разрушенията на времето.

През осемнадесети век манастирът притежавал 15 000 крепостни селяни и над сто занаятчии. Жени от царското семейство били изпращани в манастира, за да живеят там до края на дните си.

Манастирът е бил затвор за много жени, които с нещо са се провинили пред властите. През 1689 година по заповед на цар Петър Първи в манастира била заточена царица София, която била в основата на въстание срещу царя. Пред прозорците й били обесени нейните поддръжници. Парите на заточената царкиня били изхарчени за разкрасяване на манастира.

През осемнадесети век в манастир Новодевичи е отворен приют за над двеста момичета без родители, които били обучавани на изкуството да плетат холандски дантели.

До манастир Новодевичи се намира гробище, където от векове се погребват известни хора. Това е едно от най-престижните места за погребения. В него са погребани над 25 000 души.

4
Общо 4 гласували
5 1
4 2
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати